Foto: SVT.

Älgar skräms av vindkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Renar och älgar skräms av vindkraftverken. Flera jaktlag får svårare att jaga älg i de områden där det finns stora vindkraftsparker.

Skuggorna från vindsnurrorna slår i backen när Östen Lundgren går omkring i sitt jaktområde. Han basar över Lejonströms jaktlag två och en halv mil utanför Malå mot norrbottensgränsen. Där har Skellefteå Kraft en vindkraftpark med tio aggregat på ett cirka sex kilometer stort område.

Jagar i riskområde

Det ligger mitt i jaktlagets älgjaktsområde. Vindkraftparken är att betrakta som riskområde på grund av att is kan lossna från bladen på vindsnurrorna.

Vindkraft i Västerbotten

– Det känns som att vi inte kan gå omkring i området som vi vill och som vi gjorde tidigare. Det känns egentligen som ett intrång, säger Östen Lundgren.

Delade meningar om älgens rädsla

Forskning som genomförts vid Sveriges  Lantbruksuniversitet i Uppsala visar  att renar undviker att vistas i närheten av vindkraftverk.

Jörgen Svensson, chef för avdelningen Vindkraft vid Skellefteå Kraft, säger att älgarna enligt deras bedömning inte påverkas av vindkraftparken. En miljökonsekvensbeskrivning är också genomförd och tillståndsmyndigheten, länsstyrelsen, har gjort samma bedömning innan den aktuella vindkraftparken byggdes.

Enligt jaktlaget var det älg på platsen tidigare – nu är de rädda för vindsnurrorna.

– Älgarna trivs inte att ligga här, säger Östen Lundgren och pekar ut över berget där vindsnurrorna är placerade. De kan gå in sporadiskt bara i vindkraftparken men de lägger sig inte ner och söker skydd där som de gjorde förut.

Jakt utan glödje

Jakten ska ändå genomföras, tre vuxna älgar ska fällas, trots att det är en viss begränsning på grund av vindkraftverken.

– Ja, runt omkring ska vi jaga, men det är inte med samma glädje och iver som förut, säger Östen Lundgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Västerbotten

Mer i ämnet