Kolla in den kapade Mariedals-rondellen och hör vad folk tycker om att rondellerna byggs om. Foto: SVT

Rondeller i Umeå rivs för vindkrafttransporter

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommuns och statens rondeller och trafikanordningar har blivit måltavla när framtiden ska byggas. De kapas och modifieras när framförallt vindkraftverk ska passera.

För 30 år sedan öppnades Umeås första rondell på dåvarande E4 vid Coop på Ersboda. Idag har Umeå omkring 70 rondeller som successivt har ersatt korsningar och rödljus.

Men rondellerna kan vara knepiga att ta sig igenom för tunga transporter. När utbyggnaden av vindkraften nu åter satt fart transporteras långa bilar genom staden.

Vindkraft i Västerbotten

De som ska frakta de stora och otympliga vindkraftverken måste vända sig till Trafikverket eller Umeå kommun för att få tillstånd när de vill göra förändringar i trafiknätet.

Nytt fenomen

Fenomenet är ganska nytt, konstaterar trafikingenjören Sara Olsson, som beviljar tillstånd att modifiera trafikvägar inom Umeå kommuns gränser.

Samtidigt visar prognoserna för vindkraftsutbyggnaden i Sverige att den fördubblas mellan år 2018 och 2022. Flera stora parker byggs och planeras i Västerbotten och Norrbotten vilket kommer att öka transporterna längs vägarna.

Se hur rondellerna ser ut och hör trafikingenjören i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Västerbotten

Mer i ämnet