Kristoffer Arnqvist, byggprojektledare på Vattenfall, säger att projektet känns viktigt för alla inblandade. Foto: SVT

Här monteras det första vindkraftverket i Blakliden

Publicerad

Det är Vattenfalls största landbaserade vindkraftsprojekt någonsin. Det har varit tio år av projektutveckling och nu har slutfasen inletts på den fem år långa byggnationen. Det första av 84 vindkraftverk har börjat monteras upp i skyn med vacker utsikt över Blakliden.

Den första resningen som ni ser i klippet skedde i Blakliden utanför Fredrika, och är det första där av 28 vindkraftverk. Utöver det ska 22 vindkraftverk upp i Granliden och 34 på Fäbodberget. Totalt är det 84 vindkraftverk som ska fraktas in i ungefär 800 stora transporter.

– Den största utmaningen har varit att hålla tidsplanen och att få ihop så att alla delar av projektet, exempelvis entreprenörer och komponenter, är på plats vid rätt tidpunkt, säger Kristoffer Arnqvist, byggprojektledare på Vattenfall.

Dubbelt så stor vindkraftspark

Från Blakliden syns vindkraftsparken i Stor-Rotliden med 40 vindkraftverk som Vattenfall slutförde för 10 år sedan. Projektet blev lyckosamt och nu väljer man alltså att bygga ett mer än dubbelt så stor vindkraftpark i området.

Från Blakliden syns på håll Stor-rotliden med 22 vindkraftverk som färdigställdes av Vattenfall för 10 år sedan. Foto: Daniel Marklund / SVT

Positiv respons

Byggledaren Kristoffer är själv från Åsele och tycker det känns bra att få vara med och genomföra detta så nära sin hembygd.

– Vi har haft en överväldigande positivt bemötande från kommuner, näringsliv och befolkning, säger Kristoffer Arnqvist.

Vindkraftresningen räknas vara klar inom fyra månader. Efter det ska anläggningen testas innan den någon i början av 2022 kan driftsättas. Då kommer anläggningen på 353 megawatt att kunna tillgodose ungefär 220 000 hushålls årliga elkonsumtion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.