Turkosfärgad algblomning vid ö i Norrbyskärs skärgård. Foto: Länsstyrelsen i Västerbotten

Algblomning i länet – kan vara skadligt för husdjur

Uppdaterad
Publicerad

Rapporter om algblomningar i Umeå kommun har trillat in hos Länsstyrelsen i Västerbotten. Nu råder länsstyrelsen att hundägare i Norrbyskärs skärgård att vara extra uppmärksamma.

Under onsdagen fick länsstyrelsen i både Västerbotten och Västernorrland in rapporter om algblomningar i Umeå och Örnsköldsviks kommun. Enligt informationscentralen på Bottniska viken rör det sig om blågröna alger.

– Det är lokala algblomningar, det man mest sett är alger som spolats upp på stränderna. Det ser lite speciellt ut med den turkosa färgen, nästan som målarfärg, berättar Anneli Sedin, miljöhandläggare på informationscentralen på Bottniska viken.

Enligt Anneli Sedin är det inte ovanligt att algblomning i oktober förekommer men det är vanligare i september. En del av de blågröna algerna kan nämligen blomma i kallare temperaturer. Förra veckan och början av denna så har det kommit in rapporter från flera kommuner längs kusten.

Finns det risk för mer algblomning?

– Nu är det vindstilla igen och då kan de växa till igen så det kan uppstå nya igen om förutsättningar är rätt, säger Anneli Sedin.

Håll hundarna borta

Det är på ön Grisslan i Örnsköldsviks kommun och vid öar i Norrbyskärs skärgård som algblomningarna har iakttagits och länsstyrelserna går nu ut med en liten varning till hundägare i de berörda områdena. Då blågröna alger kan producera alggifter som kan vara skadligt för hundarna.

– Det är viktigt att inte låta husdjur vara i blomningar, att gå i algerna eller det som spolats upp, då kan de få i sig gifterna. Om det fastnar på pälsen finns risken att hunden slickar på de och blir då sjuk, säger Anneli Sedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.