Foto: TT/SVT

Länsstyrelsen varnar för eventuell algblomning

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare somrar har de varit omfattande rapporter om algblomning i länet. Men i och med sommarens milda och ostadiga väder har algblomningen uteblivit – än så länge. Nu börjar den riktiga värmen komma å då är risken stor för algblomning.

– Hur mycket algblomning det blir är väldigt beroende på vädret. Det är inte förrän nu som det börjat bli varmare och då kan vi förvänta oss rapporter om algblomning på olika platser, säger Anneli Sedin, handläggare vid länsstyrelsens informationscentral för Bottniska viken.

LÄS MER: Har inte kunnat bada i sjön – lösningen att håva fisk

Det bör man tänka på

Hon berättar att det är värme, näring och solljus som behövs för att algblomning ska ske. Nu när det börjar bli högre temperaturer i så väl luft som vatten ökar risken för algblomning. Om man befinner sig vid vatten där sådant bildats finns det några saker man bör tänka på.

– Man ska undvika kontakt med de blågröna algerna, för de bär på alggifter. Man bör inte bada i sådana vatten utan i stället välja att åka till en annan badplats, säger hon och fortsätter:

– Speciellt viktigt är det att inte tillåta hundar att dricka ur vattnet och att inte låta barn bada i dessa vatten då de lättare kan få kallsupar.

Tipsar om att rapportera

Anneli Sundin berättar att om man får i sig vatten med algblomning kan man drabbas av magbesvär som leder till kräkningar och diarré. Man bör då uppsöka sjukvård respektive veterinär.

På länsstyrelsens informationscentral i Umeå tar man emot rapporter om algblomning för hela Bottniska viken, från Haparanda i nord till Åland i syd. Om allmänheten ser misstänkt algblomning kan det rapporteras till kommunen eller länsstyrelsen och därefter samordnar informationscentral ene eventuell provtagning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.