”Vi jobbar för att studenter och personal ska påverkas så lite som möjligt”, säger Therese Strandberg, enhetschef vid enheten för IT-stöd och systemutveckling, om hackerattacken. Foto: Mattias Pettersson, Umeå universitet

Umeå universitet utsatt för cyberattack: ”Onda avsikter”

Uppdaterad
Publicerad

Umeå universitet blev under torsdagsmorgonen utsatta för ett cyberangrepp. Universitetets it-avdelningen har stängt ner vissa funktioner. Händelsen har polisanmälts.

– Vi befarar att det rör sig om en ransomeware-attack, det vill säga att hackarna ska kräva lösensumma, säger enhetschefen Therese Strandberg.

Folkbladet var först att berätta om it-attacken. It-avdelningen har sina misstankar om vilka som ligger bakom cyberangreppet, men vilka vill inte Therese Strandberg berätta.

Attacken pågick fortfarande under fredagen men universitetet arbetar intensivt för att åtgärda situationen.

– Vi har lagt allt annat åt sidan för att hantera situationen och styra undan de onda avsikterna, säger Therese Strandberg.

Universitet har stängt ner vissa funktioner i en del system – men mer specifikt hur universitetet påverkas är Therese Strandberg förtegen om.

– Det jag kan säga är att vi jobbar för att studenter och personal ska påverkas så lite som möjligt, säger hon.

– Ambitionen är att fler nedstängda system kommer att öppnas upp så snart det är säkert, säger Strandberg under fredagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in på KTH:s labb för att se hur AI-verktygen LLM, eller stora språkmodeller, kan användas av hackare. Foto: Karin Fallenius/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.