Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ser en ökad tillväxt attacker från ryskt håll” – hör it-chefen Mattias Wallmark om ökningen av it-attacker. Foto: Arkivbild, Anders Öhlund/SVT

Tusentals it-attacker varje dygn mot Umeå kommun

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag blir Umeå kommun utsatt för tusentals it-attacker.

Det handlar om överbelastningsattacker och försök att komma in i kommunens system, samt utpressningsattacker där informationen krypteras.

It-attacken mot Tietoevry fick stora konsekvenser för flera regioner och myndigheter. Efter detta har både Region Västerbotten och Umeå kommun skärpt sina rutiner.

I Umeå finns färdiga rutiner på kommunen om man inte skulle klara av it-attackerna, men hittills har man lyckats att stoppa alla.

– Papper, penna och faxapparater finns lagrade om det skulle behövas. Trycket mot våra brandväggar ökar hela tiden. Framförallt från Ryssland, men också från kriminella, säger Mattias Wallmark, verksamhetschef för digital omställning och it på Umeå kommun.

Tre olika typer av attacker

Det handlar framför allt om tre typer av attacker, enligt Mattias Wallmark: Överbelastningsattacker pågår varje sekund, där någon konstant försöker passera kommunens brandväggar och hitta lösenord.

Så kallad ”phising”, där hackarna försöker få anställda att klicka på mejllänkar för att ta sig in i systemet. Och så till sist ransomware-attacker, där man försöker passera brandväggarna och kryptera information på kommunens datorer för att sedan kräva pengar för att låsa upp informationen.

– Datorerna fungerar inte då. Det handlar om utpressning, säger Mattias Wallmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.