Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bör jag som patient vara orolig och kan jag göra något själv om jag drabbats? Monika Wendleby, expert inom dataskyddslagstiftning, svarar på tre frågor om IT-attacken mot regionerna i klippet. Foto: SVT

Experten om IT-attacken mot regionerna: ”Alltid allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Patienters hälsodata kan ha läckt i Västerbotten i samband med it-attacken mot Tietioevry. Det är oklart hur många personer som omfattas och regionen har inte informerat de som kan ha drabbats.

– Eftersom det är integritetskänslig information så är det alltid allvarligt, säger Monika Wendleby, expert inom dataskyddslagstiftning.

Fyra regioner är i stabsläge efter it-attacken som den ryska hackergruppen Akira utförde mot it-leverantören Tietoevry. Det gäller Västerbotten, Sörmland, Blekinge och Uppsala.

Fortsatt stabsläge under måndagen

Under måndagen meddelade Region Västerbotten att leveransproblemen med förbrukningsmaterial är lösta – men att vissa störningar fortfarande kvarstår och att man fortsatt befinner sig i stabsläge.

It-attacken mot Tietoevry

– I och med att vi fortfarande inte kommer åt vårt ordinarie system för utskrivning av patienter har vi valt att fortsätta det regionala stabsläget, säger Sofie Jacobsson, sjukvårdsledare i den regionala särskilda sjukvårdsledningen.

Region Västerbotten kan inte uppge det exakta antalet personer som påverkats – men det handlar om både anställda och patienter.

Namn, anställda och hälsodata

Elena Collin, informationssäkerhetssamordnare på regionen, är tydlig med att det inte handlar om journaler.

– Vi vet vad systemet innehåller för typ av information. Det är namn på patienter, anställda och hälsodata, säger hon.

Regionen uppskattar att konsekvenserna på sikt kan vara att man förlorar kontrollen över personuppgifterna och får ett skadat anseende.

Har inte informerat drabbade

Regionen har inte informerat de som kan ha drabbats.

– Eftersom vi inte vet specifika patienter så är det mer en allmän information som har gått ut, säger Elena Collin.

Så om jag som patient vill veta om jag drabbats så kan jag inte få det?

– Vi vet inte vem eller hur många som drabbats, säger Elena Collin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

It-attacken mot Tietoevry

Mer i ämnet