Älgflugor allt vanligare i norr – klimatförändringar tros ligga bakom

Publicerad

Älgflugor är ovanliga i norra Sverige, men förra veckan sågs de i Umeå. Det är bland annat det varmare klimatet som gör att älgflugorna letat sig längre norrut.

Älgflugor, eller hjortlusflugor som de egentligen heter, lever främst på älgar, men även på andra klövdjur som ren eller hjort.

På hösten svärmar de i skogen för att hitta ett värddjur att bosätta sig på och då händer det att de även hoppar över på människor.

– När vi plockar svamp eller rör oss i skogen på olika sätt så kan det hända att de tror att det är en älg de hittat, säger Jonas Malmsten veterinär vid institutionen för vilt, fisk och miljö på SLU i Umeå.

Det är svårt att bli av med älgflugor. De har ett mjukt skelett så det går exempelvis inte att klämma sönder dem.

I klippet hör du veterinären berätta hur du blir av med älgflugor om du fått några på dig.

Det här är hjortlusfluga

Hjortlusflugan även kallad älgflugan eller lusfluga är en blodsugande parasit som föredrar hjortdjur som älg, rådjur och hjort.  Flugan har en sugsnabel som dras in i huvudet. Snabeln är försedd med små vassa tänder i spetsen, och kan på så sätt skära hål i värddjurets hud och flugan dricker därefter blod från såret. Hjortlusflugan kan förekomma i mycket stort antal hos en älg (10 000-tals flugor) och kan bidra till hårlöshet.

Larverna, vilka förpuppas i pälsen på värddjuret, faller ner på marken, och kläcks året efter. Efter kläckning börjar flugorna flyga omkring på jakt efter ett värddjur. När de landat på ett värddjur, släpper de vingarna och flugan kan aldrig mer flyga igen. Även nötkreatur, hästar och får kan utgöra värddjur. Flugorna tillbringar i huvudsak resten av sitt liv på värddjuret.

Det är inte ovanligt att människor eller hundar blir bitna av hjortlusflugor och betten kan orsaka hudinflammationer av varierande grad. Detta sker ofta under skogspromenader på hösten när flugorna söker sina värddjur. Jägare blir ofta bitna under jaktsäsongen när de haft kontakt med hjortdjur, eller bara vistats i skogen

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.