Foto: Jonathan Hayward

Länsstyrelsens uppmaning: Anmäl oetisk jakt

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen var den sista jaktdagen för älg i Västerbotten. Många jägare anser att vinterjakten som bedrivits under december och januari är oetisk. Jakten bryter inte mot lagen, men enligt Länsstyrelsen är det frihet under ansvar som gäller.

Länsstyrelsen tillämpar frihet under ansvar. Man anser att det blir för byråkratiskt om myndigheten ska lagstifta på detaljnivå. Det är upp till jägaren att se till att jakten sker etiskt.

- Varje jägare får göra en avvägning om det är rätt att jaga eller inte. Utsätts djuret för lidande, då ska man inte jaga. Om man upplever att det gått fel till kan man anmäla det till polisen, säger Erik Lindberg.

Inte olagligt

De senaste veckorna har många jägare i inlandet riktat kritik mot skogsbolagen och enskilda jägare som bedriver vinterjakt mot älg. De anser att det är oetiskt att jaga i djupsnö efter dräktiga kor. Men jakten är inte brottslig menar Länsstyrelsen.

- Vi har en jakttid till sista januari, det är inte olagligt med jakten som begås. Tycker man inte om att jaga under dessa förhållande behöver man inte jaga. Men de som vill jaga ska ha möjligheten, säger Erik Lindberg viltvårdare vid Länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.