Åsa Holmgren, Jägareförbundets ordförande i Lycksele. Foto: SVT

Jägare rasar över oetisk jakt: ”Fostret lever när det tas ur älgen”

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbolagen manar till sen älgjakt för att minimera skogsskadorna. Men jägareförbundet kallar jakten oetisk.

– Om fostret inte dött av chocken så lever de fortfarande när du tar ur älgen, säger Åsa Holmgren, Jägareförbundets ordförande i Lycksele.

Jaktsäsongen sträcker sig till sista januari i Västerbotten, men många jägare har lagt bössorna på hyllan när snön drog in över länet.

I och med att en del skogsbolag tagit bort fällavgiften för älgen så har en del jägare gett sig ut i skogen. Samtidigt är jägare kritiska till jakten i djupsnön.

– Jag känner mig frustrerad, älgarna tar sig ingenstans. Jag var ute och jagade fågel i helgen och stötte på en älgko med kalv. Man kan lätt åka fram till kalven och klappa den om man skulle vilja det, säger jägaren Tobias Lindholm.

”Strider mot de jaktetiska riktlinjerna”

Även Jägareförbundet i Lycksele tycker att jakten som bedrivs bryter mot de etiska riktlinjerna. Dels på grund av den djupa snön, men även på grund av de långt dräktiga älgkorna som bär på foster lika stora som hundar.

Ett jaktlag i Örträsk utanför Lycksele tilldelades från början åtta älgar, men i slutet av januari hade man skjutit 59 stycken. Det är 738 procent över det ursprungliga avskjutningsmålet.

– Att hålla på att jaga under dessa förhållanden med djupsnö och dräktiga kor strider mot de jaktetiska riktlinjerna som vi har, säger Åsa Holmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.