Slaktplats vid Örträsksjön där en dräktig älgko fällts. Foto: Elsebeth Wälivaara

Två dräktiga kor skjutna

Uppdaterad
Publicerad

Tre har älgar skjutits i Örträsk, varav två högdräktiga, efter att skyddsjakt utlysts.

Skyddsjakten på tre älgar och sju kalvar utlystes på grund av att vandringsälgar kommer ner från Stöttingfjället och går hårt åt skogen i Örträskområdet när de betar.

Tillståndet att jaga högdräktiga älgkor har upprört många och kallats oetisk, och Lycksele jaktvårdskrets ansökte om att den skulle stoppas.

Älgar i Västerbotten

Naturvårdsverket ansåg dock att skadorna på skogen är såpass stora att jakten är befogad, och gav klartecken den 13 mars.

Vuxna djuren fällda

Nu har två dräktiga kor och en kviga skjutits, men debatten är inte över. Jägaren Elsebeth Wälivaara berättar om när en högdräktig ko skjöts vid Örträsksjön i går.

– Det är beklämmande, jag ville bara gråta när jag kom till platsen, säger hon.

Älgfostren är stora som hundar i det här stadiet och slaktplatsen låg helt öppen, berättar Wälivaara.

– Jag finner inte ord över hur hemskt det här är.

Hon uppger att hon blivit nerringd av upprörda människor, och att många av dem är jägare som tycker att hela skyddsjakten är oförsvarbar.

”Fråga om mat”

Västerbottensnytt har tidigare pratat med en av jägarna som varit pådrivande för skyddsjakten, Anders Dahlgren.

Han sade sig förstå kritiken men menar att jakten är nödvändig och han tycker inte att det känns fel att skjuta dräktiga kor.

– Det handlar om att det ska finnas tillräckligt med mat till alla älgarna så det är väl också en etisk aspekt på hela frågan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgar i Västerbotten

Mer i ämnet