Ny lag ger markägarna mer inflytande

Uppdaterad
Publicerad

Markägarna har fått större inflytande över tillstånden till skyddsjakt efter att lagen skrivits om.

Skyddsjakten på älg i Örträsk, där man skjutit älgkor med långt gångna foster i magen, har skapat debatt. Jägarförbundet tar avstånd från jakten som oetisk, bilder och berättelser om älgfoster som fortfarande sparkar när den skjutna kon tas ur, har upprört många jägare.

Förra året ändrades lagen om hur jakten ska organiseras, för att ge markägarna större inflytande när det gäller att få till stånd skyddsjakt – alltså jakt utom jaktsäsongen. Den beviljas av länsstyrelsen, men markägarna får utslagsröst.

Speciella krav

Älgarna förstör skog för stora värden när de äter. Det ska till särskilda skäl för att bevilja skyddsjakt, skäl som man ansåg fanns i Örträsk där skadorna på skogen var i vissa fall uppåt 60 procent enligt Erik Lindberg, jakthandläggare vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Linberg menar att lagändringen inte kommer att öka antalet dräktiga kor som skjuts, utan älgbeståndet i stället regleras bättre under ordinarie jaktsäsong.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.