Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: SVT

Skyddsjakten på älg i Örträsk får fortsätta

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet kommer från Naturvårdsverket i dag, efter att Lycksele jaktvårdskrets ansökt om att jakten skulle stoppas.

Det var Lyckesle jaktvårdskrets som ansökte hos naturvårdsverket om att stoppa jakten. De tycker att det var onödigt med en sådan sen jakt då älgkorna bär på långt gångna älgfoster. Beslutet att skjuta dem har upprört delar av jägarkåren i området.

– Vi kallar inte det här för jakt och tycker att det är djupt oetiskt att skjuta de högdräktiga älgkorna. Minskningen av älgstammen måste ske under ordinarie jakttid istället, säger Calle Franklin som är ordförande i Lycksele jaktvårdskrets.

Betar av skogen

Det är vandringsälg som kommer från Stöttingfjället och då ökar betesstrycket på skogen i Örträskområdet. Därför har länsstyrelsen beviljat skyddsjakt på tre vuxna älgar och sju kalvar. En ko och två kalvar har redan skjutits. Kritiken från jägare och boende i området har varit omfattande.

Naturvårdsverket gör bedömningen att skogsskadorna inom viltvårdsområdet är så allvarliga att skyddsjakt är motiverat.

– Det är tråkigt att vi får avslag på vår ansökan men vi har i alla fall fått lyfta frågan och det är en stor debatt ute i stugorna kring den här sena skydddsjakten, säger Calle Franklin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.