Alla bristningar rapporteras inte – ”Vi behöver en till resurs”

Publicerad

Socialstyrelsen riktar kritik mot landsting och regioner – då det inte rapporteras in förlossningsbristningar av grad 1 och 2. De menar att uppgifterna är viktiga att samla in då även mildare bristningar orsakar besvär för kvinnor.

Maria Lindqvist, vårdutvecklare, barnmorska och forskare från Umeå, menar att man i Västerbotten för registrering på även de mildare bristningarna i journaldiagnoskoder. Men det behövs en resurs som för över registreringarna till bristningsregistret.

– Jag vet några ställen i landet som har en person som rapportering in registreringarna och fått det på ett välfungerande sätt, så vi hoppas på det, säger Maria Lindqvist, vårdutvecklare, barnmorska och forskare.

Har ni planer på att tillsätta en tjänst med någon som ansvarar för att rapportera in? 

– Att anställa mer personal är en politisk fråga med äskande om utökade resurser. Något som man får ha tålamod för, skriver Maria Smedberg, medicinsk chef obstetriken i Umeå i ett mejl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsskador

Mer i ämnet