• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Flera hoppas kunna börja vaccinera den del av befolkningen som inte är äldre eller tillhör riskgrupp i mars, april. Foto: TT

Alla över 18 år i riskgrupp kan nu boka tid för vaccin i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Idag öppnar bokningen för vaccination mot covid-19 för personer som är över 18 år och är i riskgrupp i Västerbottens län. De gäller även de personer som av olika skäl kan ha svårt att följa de råd som finns för att minska smittspridningen.

– Vi öppnar bokningen för dessa grupper utifrån de leveransbesked vi har för de närmaste veckorna, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Region Västerbotten.

Även vård- och omsorgspersonal över 18 år som har tät och långvarig kontakt med brukare eller patienter som har hög risk att bli allvarligt sjuka i covid-19, kan nu boka tid för vaccination.

Personer i socialt utsatta situationer prioriteras

Även personer som är 18 år eller äldre och som kan ha svårt att följa råd för att minska smittspridning kan nu boka tid för vaccin. Det gäller de som har en demenssjukdom eller en kognitiv eller psykisk funktionsnedsättning. Det gäller även personer som på olika sätt lever i socialt utsatta situationer.

– De finns med i den grupp som ska prioriteras i fas 3 och vi har ett parallellt arbete för att nå ut till dem, säger Ronny Lestander.

Region Västerbotten kommer snart att att presentera en mer detaljerad plan för vaccinationen i fas 4, den kommer att delas in i åldersintervaller.

– Vi kommer sannolikt att öppna bokningen för personer mellan 50 och 59 år i nästa vecka. Vi kan göra det först när personer i de högre prioriterade faserna erbjudits vaccin, enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning, säger Ronny Lestander.

  • Har kronisk hjärt-kärlsjukdom, inklusive stroke och högt blodtryck
  • Har kronisk lungsjukdom såsom KOL eller svår astma
  • Är mycket kraftigt överviktig och har ett BMI över 40
  • Har flera funktionsnedsättningar
  • Har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen
  • Har kronisk leversvikt eller njursvikt
  • Har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2
  • Har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaccinering i Västerbotten

Mer i ämnet