För att en person under 18 ska få vaccinera sig krävs en ordination från en barnläkare, berättar vaccinsamordnaren Ronny Lestander. Foto: SVT/TT

Nu kan 16-åringar i riskgrupp vaccinera sig mot covid-19 i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten har beslutat att ungdomar i åldern 16-18 år med allvarliga sjukdomar eller hälsotillstånd ska erbjudas vaccin mot covid-19.

Folkhälsomyndighetens rekommendation är att man ska avvakta med generell vaccination av barn under 18 år. Myndigheten har däremot gett stöd till Svenska barnläkarföreningens rekommendationer om att vissa patientgrupper under 18 år också bör vaccineras.

Nu är det möjligt för denna patientgrupp att vaccinera sig i Västerbotten med Pfizers vaccin mot covid-19.

– Det rör sig om barn med särskilda behov som ordineras av barnläkare att vaccinera sig. Det är en liten grupp på 10, max 20 personer i Västerbotten, säger vaccinsamordnaren Ronny Lestander.

Öppnar för sista delen av fas 3

Vaccineringen av den lilla skaran 16- till 18-åringar är redan igång.

På måndag öppnar vaccineringen även för alla i fas 3 – det vill säga även för personer mellan 18 och 40 år som tillhör en riskgrupp, samt personer som jobbar med personer i riskgrupp.

– Fas 3 har gått jättebra hittills, vi har nått en stor del av gruppen. Nu hoppas vi att det ska fortsätta lika bra, säger Ronny Lestander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet