Chefsläkare Sofia Jacobsson och Region Västerbotten har anmält ett fall av misstänkt allvarlig biverkan. Foto: TT/Region Västerbotten

Region Västerbotten anmäler ny allvarlig biverkan efter vaccinering

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten har under veckan anmält ett fall av misstänkt allvarlig biverkan av vaccinet mot covid-19 från Astra Zeneca till Läkemedelsverket.

En patient som vårdas i länet hade före insjuknandet vaccinerats med covidvaccin. I övrigt kan regionen inte kommentera det enskilda patientfallet, med hänvisning till patientsekretss.

– Det här rör sig om en annan typ av biverkan än de med blodproppar och liknande som det tidigare rapporterats om i Sverige. Det är ett tillstånd som är mycket ovanligt, men som även förekommit innan covid, säger chefsläkaren Sofie Jacobsson.

Svårt veta vad som utlöst

Jacobsson säger vidare att hon inte känner till om något liknande fall rapporterats in i landet. Biverkningarna tillstötte för den aktuella patienten kring helgen.

– Det är ett tillstånd som man ibland inte kan få klarhet i vad som utlöste det, säger Sofie Jacobsson.

Alla misstänkta biverkningar av covidvaccin ska anmälas till Läkemedelsverket som värderar om det kan finnas anledning att misstänka något orsakssamband.

Tidigare anmälan

Vid ett tidigare tillfälle har Region Västerbotten rapporterat en misstänkt biverkan till Läkemedelsverket, efter att en patient under mars månad avlidit strax efter covidvaccination.

Det dödsfallet var ett av dem som låg till grund för att vaccinering med Astra Zenecas vaccin pausades i Sverige.

Läkemedelsverket kunde under onsdagskvällen inte ge något svar på om det anmälts några liknande fall av biverkningar i Sverige.

– Problemet är att Region Västerbotten inte har uppgett i sitt pressmeddelande vilken typ av händelse som det här handlar om och därför har jag svårt att ge information om huruvida det finns tidigare inrapporterade liknande händelser, säger Veronica Arthurson på Läkemedelsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.