Foto: SVT

Alla spel under ett tak

Publicerad

Spelfestivalen Nordsken har nu öppnat dörrarna för flera hundra barn och ungdomar i Skellefteå.

I helgen ska det spelas allt från dataspel till brädspel och rollspel. I en mindre stad gäller det enligt arrangören nämligen att bredda sig för att nå framgång.

Nytt för i år är till exempel att umebon Daniel Lehto är på plats för att spela rollspelet Äventyr med barn från sju år. Ett spel som han själv utvecklat tillsammans med sin dotter.

Varför har du skapat det här spelet?

– Det är socialt och det främjar spelarnas problemlösningsförmåga eftersom man ska samarbeta mot ett gemensamt mål istället för som i brädspel tävla mot varandra. Det är helt enkelt ett kreativt och stimulerande spel för fantasin.

På Nordsken kommer det också att kombineras med spelplaner i lego.

Tycker du ett sånt spel hör hemma på ett sådant här spelkonvent som ändå handlar mycket om lan?

– Ja det är jättebra att man får upp ögonen för hobbyn. Dataspel, rollspel och brädspel är ändå besläktade med varandra och därför tror jag att det här är ett sätt att värva nya spelare, menar Daniel Lehto.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer