Hör Frida Sundbom om att hennes son fick åka till akuten efter ett restaurangbesök. Foto: SVT

Allergisk nioåring serverades mjölk på restaurang i Skellefteå – fick åka till akuten

Uppdaterad
Publicerad

Frida Sundboms nioårige son är allergisk mot mjölkprotein. När familjen åt på en restaurang serverades han fika med mjölk i – detta trots att mamman flera gånger frågat om fikat verkligen var mjölkfritt. Sonen fick andningssvårigheter och fick köras till akuten.
– Jag tänker att det handlar om okunskap och att man inte förstår hur allvarligt det kan bli, säger Frida Sundbom.

Frida Sundbom son är svårt mjölkallergisk. När familjen besökte en restaurang i Skellefteå frågade familjen därför flera gånger personalen om fikat verkligen var mjölkfritt. Men ganska snart insåg Frida att sonen hade fått problem. Det var Norran första att berätta om.

–  Efter en halvtimme ser jag att han står i hallen och är ledsen. Då har han jättesvårt att andas, säger Frida Sundbom, till SVT.

Sonens allergitabletter hjälper inte och familjen fick snabbt uppsöka akuten. Efter behandling fick sonen stanna på lasarettet över natten. Familjen har nu helt slutat att gå på restaurang. Händelsen har anmälts till kommunens miljöinspektörer.

”Allergiska rädda för att gå ut och äta”

Peter Norén på Astma- och allergiförbundet i Skellefteå träffar fler föräldrar med allergiska barn som är rädda för att gå ut och äta. Han säger att det är svårt för en mjölkallergiker att veta om det man serveras verkligen är mjölkfritt.

– De hade ju i det här fallet verkligen gjort allt. Vad mer kan man göra? Det finns ju inget test att stoppa ned i bullen eller så, säger Peter Norén.

Han tycker att det är bra att familjen anmält händelsen.

– Gör man inte det så blir det ju inga påföljder heller, säger han.

En Livsmedelsinspektör från Skellefteå kommun har undersökt händelsen. Men menar att det är svårt att avgöra var det gått fel eftersom både restaurangen och bageriet har rutiner som gör att pojken borde serverats mjölkfritt.

– Det går inte säga var det brustit, Hos bageriet eller hos dem som serverat bakelsen, säger livsmedelsinspektör Helen Lindström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer