Allt du behöver veta inför Blodomloppet

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagkväll är det dags för Blodomloppet i Umeå. Tävlingen har i år flyttat från I20 in till centrum och löparna kommer att springa längs älven.

– Umeälven är det finaste vi har och vi vill visa det, säger Kim Boberg, tävlingsledare.

Ännu en anledning till att loppet flyttats är grusvägarna på I20 som är i så pass dåligt skick att arrangören Korpen Umeå har ledsnat på att laga dem.

– De är sönderkörda av bandvagnar och bilar. Varje år har vi skrapat, lappat och lagat vägarna vilket har varit tidskrävande, säger Kim Boberg, tävlingsledare.

Loppet går nu längs med Umeälven. Foto: Blodomloppet

Nytt lopp för barn

Andra nyheten för i år är att Lilla Blodomloppet startar klockan 17:30 och alla upp till 12 år kan anmäla sig individuellt. Tidigare har arrangören bjudit in vissa skolor på dagtid, men efter kritik från andra skolor går det nu att göra individuella anmälningar till tävlingen.

På start och i mål erbjuds deltagarna dricka, och längs 10-kilometerssträckan delas det ut vatten. Men man bör ha druckit en hel del vatten under dagen redan, speciellt när det är varmt och soligt.

– Det är viktigt att vätska upp sig under dagen och inte vänta med det till precis innan starten, säger Boberg.

Picknickkassar endast till lag

På måndageftermiddag hade 139 barn och 7 798 vuxna anmält sig till tävlingen. Sista anmälningsdagen för lag har redan varit, men loppet är inte kört ännu. Det går att anmäla sig idag också om det görs individuellt – fast mot en högre avgift.

– Mellan klockan 12:00 och 18:00 är det utdelning av nummerlappar på Skeppsbron och man kan anmäla sig fram till dess. Då kostar det 400 kronor, säger Boberg.

Väl i mål i Broparken delas det ut picknickkassar till alla lag. Tävlar man individuellt bjuds det på vatten och banan.

Detta är blodomloppet:

Tävlingen handlar om blodgivning, hälsa och gemenskap.

Man kan antingen promenera, jogga eller springa fem eller tio kilometer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.