Thailändska bärplockare intar skogarna i länet under två månader i sommar. Foto: SVT

”Svårt att få tag i bärplockare i år”

Uppdaterad
Publicerad

”Det var svårt att få tag i bärplockare i år”, säger Kjell Vännman på Bothnia Bär AB, som märkt av det minskade intresset.

Statistiken från Migrationsverket talar sitt tydliga språk. 2012 beviljades 5762 ansökningar om tillstånd för bärplockare i Sverige. 2015 var samma siffra 4087 – vilket bara var en liten ökning jämfört med året innan.

I år har bara 3326 arbetstillstånd avseende bärblockare beviljats i hela landet. Alla som ansökt har haft thailändskt medborgarskap.

Läs mer: Nu ratar thailändska bärplockare Sverige

”Tror många är rädda”

Förra veckan anlände flera av de thailändska bärplockare som ska hålla till i Västerbotten i år, vilket är en stor del av landets alla plockare. Men även här märks det minskade intresset.

– Vi hade planerat att utöka men det var svårt att få tag i bärplockare i år, säger Kjell Vännman på Bothnia Bär AB, en av flera uppköpare som har bärplockare i länet. De har tagit emot 200 bärplockare.

Varför tror du att det är svårt att få tag i bärplockare?

– Det har varit lite turbulens. Jag tror att många plockare är rädda för bäruppköpare eftersom vissa företag inte skött sig perfekt, säger Kjell Vännman.

Dålig skörd

Ett av de största bärföretagen i Sverige, Polarica AB, tar emot drygt 900 bärplockare i år, det är ungefär hundra färre jämfört med fjolåret. Alla bärplockare som jobbar för dem är stationerade i Västerbotten.

Vd:n Juha Ruohola menar att det finns två orsaker till minskningen. Han hävdar att det varit dåligt ris- och sockerrörsskörd i Thailand, vilket gör att flera bärplockare som lever på jordbruk inte haft råd att köpa en biljett till Sverige.

– Men huvudorsaken är att det inte var så bra blåbärs- och lingonskörd i Sverige i fjol så de fick inte så höga inkomster. Många blev besvikna, säger Juha Ruohola, och tillägger att alla bärplockare har rätt till en minimilön.

Hur ser du på utvecklingen över tid, att det blivit allt färre genom åren?

– Jag hoppas att det är tillfälligt och att vi får fler plockare nästa år.

Blåbärsdags

Nu följer en blåbärssäsong, men Kjell Vännman på Bothnia Bär AB är besviken över tillgången på bär.

– Det var en sådan otroligt fin blomning så jag väntade mig att det skulle bli kanon, men det blev det inte. Söderut har det slagit ut så vi vår se vad det blir av här.

Läs mer: Prognosen: Minst blåbär i Norrland

Företag som fått arbetstillstånd i Sverige

Antal beviljade ansökningar 2016

Blomskog Sopp och Bär: 8

Bothnia Bär AB 199

Ransäters Invest AB: 832

Polarica Skogsbärsinköp AB: 891

Trek Sommarhus AB: 94

Pirexus AB:84

Skogsvård i Bispgården AB: 306

Norrskensbär AB: 823

Lika som bär AB: 56

Euro apartments AB: 44

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.