Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Producenten Stefan Edlund och hunden Chili utanför husvagnen på SVT:s parkering i Umeå – bara några meter från kontrollrummet. Foto: Lukas Deininger, SVT

Bakom kulisserna på Den stora älgvandringen – producenten bor i husvagn i Umeå

Publicerad

Den stora älgvandringen spelas in i Västernorrland – men kamerorna styrs från kontrollrummet i Umeå. Producenten Stefan Edlund bor i en husvagn utanför tv-huset, eftersom han måste vara redo på natten om det går ett djurlarm.

När lodjuret var framme var kläderna på snabbt, säger han.

För sjätte året i rad sänds just nu Den stora älgvandringen. Kamerorna står vid passagen över Ångermanälven utanför Junsele, men i år styrs dem med joystick från kontrollrummet i Umeå – 30 mil bort.

– Det är så häftigt med tekniken, säger producenten Stefan Edlund.

Den stora älgvandringen

Kontrollrummet är bemannat mellan 04:00 och 23:30. Om något skulle ske under natten de timmar då bemanning saknas så har producenten Stefan Edlund bara några få steg till kontrollrummet. Detta eftersom han bor i husvagn på parkeringen utanför SVT-huset i Umeå.

Telefonen plingar till när djuren dyker upp

För att fånga spektakulära bilder av alla djur som rör sig i det kameraövervakade området har Edlund själv satt upp egna viltkameror som automatiskt tar en bild när den upptäcker rörelse.

– Jag får ett pling i min telefon när ett djur går förbi, säger han.

I klippet berättar han vad som dök upp framför hans viltkameror en kväll när han precis har lagt sig i husvagnen efter en lång arbetsdag.

Firade dotterns födelsedagskalas i husvagnen

Stefan Edlund bor tillsammans med hunden Chili i den nästan 40 år gamla husvagnen. Djupfrysta matlådor får han levererade hemifrån – än så länge uppemot 20 stycken.

– Jag är ganska bortskämd. Jag har världens bästa fru som ser till att jag äter, säger han.

När hans dotter fyllde år samma dag som älgvandringen startade i år fick födelsedagsfesten arrangeras på de få kvadratmeterna i vagnen.

– Ballongerna hänger kvar, säger Stefan Edlund och skrattar.

Se Den stora älgvandringen på SVT Play här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den stora älgvandringen

Mer i ämnet