• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad tycker barn om älgvandringen? I videon berättar lärare och elever vad de tycker om programmet. Foto: Älgskolan/SLU och Tommy Forsgren/SVT

Den stora älgvandringen tar sig in i skolan – SLU ger bort lektionsmaterial

Uppdaterad
Publicerad

Älgvandring på schemat. Det kan bli verklighet för många elever i vår då SLU tagit fram lektionsmaterial kopplat till SVT:s succéprogram Den stora älgvandringen.

– Att få bidra till att väcka barn och ungas intresse för djur och natur är fantastiskt roligt och oerhört viktigt, säger Göran Ericsson, professor i viltekologi vid SLU.

Inför årets älgvandring har Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) tagit fram ett nytt lektionsmaterial, Älgskolan, med övningar som passar från förskola till gymnasiet.

– Det är lärare och pedagoger som efterfrågat materialet, säger Göran Ericsson, professor i viltekologi på SLU.

Den stora älgvandringen

Engagemanget kring Den stora älgvandringen har varit mycket stort. Under de fem år som tv-tittare kunnat följa älgvandringen från Kullberg har flera pedagoger hört av sig för att dela med sig av upplevelser, tipsa om aktiviteter eller ställa frågor till SLU:s forskare.

– Vi har tagit fram ett nischat material, från förskoleklass ända upp till gymnasiet, säger Göran Ericsson.

Visar älgvandringen i klassrummet

På Sjöfruskolan i Umeå har läraren Ingrid Björnfot under flera år använt sändningarna från älgvandringen i klassrummet.

– Det är en bra bakgrund med lugnt skogsljud som eleverna kan jobba till, säger hon.

”Elever får chansen att lära sig mer”

Johan Erhag är SVT:s projektledare för Den stora älgvandringen och är positiv till älgskolan.

– Det är fantastiskt om SLU kan ge möjligheten att få älgvandringen att dyka upp i skolor och att elever får chansen att lära sig mer kring våra svenska djur och uppleva naturen med hjälp av Den stora älgvandringen, säger han.

Den stora älgvandringen 2024 startar 22 april kl 00.00 och pågår till 9 maj kl 23.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den stora älgvandringen

Mer i ämnet