Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Färre vill bo i studentkorridor – rummen görs om till lägenheter Foto: SVT

Korridorsrum står tomma – allt fler byggs om till lägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Över 50 studentrum i korridor stod tomma i februari hos Bostaden i Umeå.
– Många efterfrågar eget kök, säger Emma Landebäck på Heimstaden, som inom kort bygger om ytterligare ett korridorshus till studentlägenheter. 

Det kommunala bostadsbolaget Bostaden har 2 800 korridorsrum och i dagsläget står ett 50-tal rum tomma. Det kostar Bostaden många hundratusen kronor varje månad.

– Vi kan stå emot vissa typer av vakanser, men även Bostaden som är ett så pass stort företag har inte råd att stå med de här kostnaderna. Det är frågor vi jobbar med, säger Anders Hugosson, marknadschef.

Byggs om till lägenheter

För två år sedan köpte bostadsbolaget Heimstaden delar av Bostadens bestånd. De valde då att bygga om ett korridorshus till studentlägenheter och inom kort byggs ännu ett korridorshus om till lägenheter.

– Vi kände att det kunde gå trögt att hyra ut rum och det många efterfrågar är ett eget kök, säger Emma Landebäck, bostadsuthyrare på Heimstaden.

Vill ha eget kök

Heimstaden har mellan 400 och 500 studentrum, och det har kommit in klagomål till företaget om att det inte fungerar i gemensamma utrymmen som kök. 

– Det kan vara att sopor inte tas ut av den har ansvar för korridoren, och då tycker många att det är värt att betala extra för att slippa dela kök, säger Emma Landebäck. 

SVT rapporterade · Är korridorboende något för dig? Varför, eller varför inte?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer