Svenska studenter väljer bort studentrummen Foto: SVT

Därför väljer studenter bort korridorboende

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre studenter vill bo i studentrum i korridor. Många vill ha eget kök och egen toa.
– I en studentkorridor är man mer på varandra, säger Olivia Eriksson. 

Det kommunala bostadsbolaget Bostaden har gjort en egen undersökning för ett par år sedan där de frågade studenter om korridorsrum. Frågorna handlade dels om möblemang, men också om själva boendeformen. Undersökningen visade att de flesta vill bo ensam med ett eget kök, dusch och toalett. En utmaning för Bostaden som har 2 800 enkelrum i sitt bestånd.  

– Våra utländska studenter vill gärna bo i studentkorridor för att få gemenskap med grannar, men här går vi mer mot ett samhälle där man vill bo för sig själv och inte vara beroende av andra, säger Anders Hugosson, marknadschef på Bostaden.

Vill locka med hållbarhet

Bostaden jobbar bland annat med sociala medier för att locka studenter att att bo i korridor. De försöker lyfta fram fördelar, som att de som bor i korridor får behålla sin kötid och att man bara behöver betala hyra för tio månader. Bostaden arbetar också med något de kallar för “Hållbara hem” och för att locka fler att välja studentkorridor lyfter de upp hållbarhetsaspekten.  

– Det är mer hållbart att bo tillsammans och dela på utrustning och andra gemenskaphetsutrymmen. 

Hör i klippet hur blivande studenter tänker kring boende.

SVT rapporterade · Är korridorboende något för dig? Varför, eller varför inte?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer