Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Allt vanligare de senaste åren”. Hör Kia Ronnhed, HR-direktör för Region Västerbotten om hur de ska få 65-plussare att stanna i arbetslivet. Foto: Mira Myllyniemi/Berno Jonsson

Allt fler blir jobbonärer – Region Västerbotten: ”Klarar oss inte utan pensionärerna”

Publicerad

Studier visar att allt fler svenskar jobbar efter pensionsåldern och att det är en uppåtgående trend. I Region Västerbotten blir de så kallade jobbonärerna också fler för varje år.

– Vi klarar inte av personalbristen utan dem, säger Kia Ronnhed, regionens HR-direktör.

Två studier från 2023 visar att ungefär var tredje svensk i pensionsåldern fortsätter att jobba i någon mån och att de väntas bli fler de närmaste åren.

En enkätundersökning från högskolan i Jönköping visar att var tredje 60-plussare antingen är jobbonär eller planerade att bli det.

Också av enkätundersökningen från Göteborgs universitet framgår att ungefär var tredje pensionär fortsätter jobba i någon mån efter pension.

Är beroende av pensionärerna

I Region Västerbotten har antalet 65-plussare med tillsvidareanställning ökat från 191 till 255 mellan 2021 och 2023. Också visstidsanställda som fyllt 67 år ökade från 404 till 524.

– Vi kommer inte att klara vår kompetensförsörjning om vi inte behåller våra medarbetare längre, det är väldigt tydligt för oss redan nu och även framöver, säger Kia Ronnhed.

Meningsfullt arbete jobbonärens starkaste drivkraft

Studien från Jönköping visar att behovet att känna sig behövd och oro över att pensionen inte ska räcka till är de vanligaste orsakerna till varför man stannar kvar i arbetslivet.

I studien från Göteborg svarade en av fem att de fortsätter jobba på grund av ekonomiska skäl. Men den starkaste drivkraften var ett meningsfullt jobb. Att vara behövd av sin arbetsgivare kunde till och med öka sannolikheten att sluta.

Hör hur Region Västerbotten försöker få 65-plussarna att stanna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.