Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Behöver någon gräsrot som gör grovarbetet”. Följ med 80-åriga Karin Hjertkvist en dag på arbetet på NUS. Foto: Berno Jonsson/SVT

80-åriga Karin har jobbat i 61 år: ”Känner mig som ett ufo men tänker fortsätta jobba”

Publicerad

Karin Hjertkvist, 80 år, är den äldsta arbetaren vid Norrlands universitetssjukhuset i Umeå där hon jobbat i 61 år. Hon har inga planer på att sluta.

– Jag känner mig som ett UFO men har man så roligt kan man inte sluta att jobba och gå i pension vilket jag hade möjlighet till för 25 år sedan, säger hon.

Som biomedicinsk analytiker är hon en del i den ALS-forskning som bedrivs vid universitetssjukhuset i Umeå där hon tar emot provrör med blod som ska analyseras från både människor och möss.

– Det är ett fritt och roligt jobb och inte så ansträngande så jag tycker att tiden bara runnit iväg trots att jag kunde ha slutat jobba för länge sedan, säger Karin Hjertkvist.

Drömmer om att bo i en fjällstuga

Varje dag går hon sex kilometer till och från bostaden till sitt halvtidsjobb, något som håller henne i form och som gör att hon också kan sköta om sitt sommarställe och barndomshem i Smårödningen utanför Överklinten i Robertsfors kommun.

– Helst skulle jag vilja förverkliga min något galna dröm. Det är att få bo i fjällen i en grå timmerstuga med gräs på taket utan ström där jag måste bära in ved och vatten och bara ha utedass.

– Där skulle jag lära mig köra skoter, fyrhjuling, snara ripor och hantera en båt så jag kan lägga ut nät. Men kanske är det en allt för knasig dröm så det är väl därför jag fortsätter att jobba.

Uppmanad att sluta jobba

Karins 20 år yngre syster har sagt åt henne att sluta jobba och njuta av pensionärslivet.

– Men sådana barnrumpor kan man inte lyssna på, däremot är hon bra att ha när vi ska plocka kantareller i fjällen. Det mesta jag själv har plockat är 1 114 liter på en säsong, säger Karin Hjertkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.