Foto: SVT / Privat

Fler får bygga nära vattnet – stor ökning av dispenser

Publicerad

Antalet dispenser från lagen om strandskydd ökar i nästan alla länets kommuner. Utvecklingen oroar bland annat Naturskyddsföreningen.

SVT har tagit del av siffror från Naturvårdsverket som visar att antalet dispenser från strandskyddet ökat i alla länets kommuner utom Nordmaling, Malå och Vilhelmina.

– Ökningen är oroande, att det på så kort tid har fördubblats, säger Marcus Kraus från Naturskyddsföreningen.

Foto: SVT Grafik


SVT har slagit ihop siffror från åren 2011 och 2012 till 2016 och 2017 och resultatet blir en rejäl ökning. I Skellefteå från 35 till 86 och i Umeå från 39 till 63. En förklaring till ökningen skulle kunna vara att det byggts väldigt mycket i flera av länets kommuner.

– En stor del av förklaringen är att byggandet också fördubblats under de här åren, säger Mikael Berglund (S) ordförande i byggnadsnämnden i Umeå.

Mikael Berglund tycker inte att kommunen varit för generös med att dela ut dispenser.

– Om Umeå eller någon annan kommun börjat dela ut strandskyddsdispenser tror jag att länsstyrelsen hade rutit ifrån, säger Berglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer