Fler får tillstånd att bygga nära vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Runtom i landet har antalet dispenser för att bygga nära vatten ökat med över 20 procent sedan 2012. Majoriteten av dispenserna berör bostadshus eller komplementbyggnader. Det visar en sammanställning som SVT Nyheter har gjort.

Strandskyddet innebär att man inte får bygga närmare än 100 meter från strandlinjen. Men Länsstyrelsen kan utöka skyddet till 300 meter, om allmänhetens tillgång till vattnet eller djur- och växtlivet påverkas negativt.

Den 1 juli 2009 trädde nya regler för strandskyddet i kraft som gjorde det lättare att få dispens. Huvudregeln blev att kommunerna prövar ansökan för att främja utvecklingen i landsbygdsområden och begränsa byggandet nära vatten i områden som redan har förhållandevis mycket bebyggelse.

Norra Sverige ger flest dispenser

I landet är det kommunerna i Örebro län som procentuellt har haft den största ökningen av givna dispenser. SVT Nyheters sammanställning visar att det har skett en 95-procentig ökning sedan 2011/2012.

– Vi har haft den största byggboomen på väldigt många år i Örebro och då handlar det om att alla ärendetyper har ökat. Jag tänker att där det är ianspråktaget redan då beviljar vi en dispens, säger Linda Larsson ( C), vice ordförande i byggnadsnämnden i Örebro.

Generellt har ökningen av dispenser varit större i norra än i södra Sverige under den undersökta femårsperioden. I Norrbotten var ökningen 74 procent, i Västerbotten 70 procent, i Jämtland 54 procent och i Västernorrland 51 procent.

Krävs strandläge för banklån

I Västernorrland väger man in även andra skäl för dispens.

– I vår region är det en fråga om i fall du ska få låna pengar på banken till att bygga ett hus, då måste du nästan ha strandläge, säger Leif Lindholm (S) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Örnsköldsviks kommun.

Men dispenserna för strandskydd är omstridda och det är inte alla som tycker att de är bra.

– Riskerna är att vi kommer att ha enstaka personer som får vara nära vatten, och att djur och växtliv tar skada och stryk, säger Lisa Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen i Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.