Strandskyddet är ett generellt skydd som gäller vid alla kuster, sjöar och vattendrag i hela landet. Foto: TT

S vill luckra upp strandskydd

Publicerad

Socialdemokraterna går till val på att luckra upp strandskyddet och skapa möjlighet att skriva av studiemedel. Det beskedet gav landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) på Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik.
– Det här är jätteviktigt för att få en bra utvecklingen på landsbygden, säger han till TT.

Strandskyddet är ett generellt skydd som gäller i hela landet. Det gäller vid alla kuster, sjöar och vattendrag. Det skyddade området är normalt 100 meter från strandkanten, både på land och i vattenområdet.

Länsstyrelsen kan utöka strandskyddet upp till 300 meter, om det behövs för att säkerställa något av strandskyddets syften.

Det innebär att man inte får bygga hus inom dessa avstånd, vilket retar många glesbygdskommuner, menar ministern.

– Jag har under min Sverigeresa besökt snart alla landsbygdskommuner, och det finns en fråga som har kommit upp i varenda kommun, och det är byggande i strandnära lägen, säger Sven-Erik Bucht (S).

I vissa storstadsområden har det gått för långt, så att allemansrätten knappt finns kvar. Men just i de här kommunerna måste vi fixa till lagstiftningen, säger Sven-Erik Bucht.

Skriva av studiemedel

Han inleder Landsbygdsriksdagen med att redogöra för regeringens landsbygdsproposition som presenterades i mars. Där föreslår regeringen 1,5 miljarder kronor 2019 och 2020 för att stärka landsbygden.

Propositionen bygger i stora delar på den eniga parlamentariska landsbygdsdelegationens 75 förslag. Flera av de tunga förslagen återfanns dock inte i propositionen, något som oppositionen kritiserat.

Men regeringen tittar även på förslag som inte finns med i propositionen, säger Sven-Erik Bucht.

– Vi tittar till exempel på möjligheten att skriva av studiemedel för att underlätta för kommuner att rekrytera kompetent personal. Vi ser också över reseavdragen som i dag mest går till en storstad, jag ska inte säga vilken, säger han.

Systemet som utreds är ett avståndsbaserat system, som skulle gynna landsbygden.

Fakta: Strandskyddet

Visa

Strandskyddet är ett generellt skydd som gäller i hela landet. Det gäller vid alla kuster, sjöar och vattendrag.

Det skyddade området är normalt 100 meter från strandkanten, både på land och i vattenområdet. Länsstyrelsen kan utöka strandskyddet upp till 300 meter, om det behövs för att säkerställa något av strandskyddets syften.

Strandskyddet har två syften: att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet.

Inom ett strandskyddat område får man inte bygga nya byggnader. Man får inte heller ändra byggnaders användning, till exempel genom att bygga om en fiskebod till ett fritidshus, om det hindrar allmänheten från att vara i området.

Det finns fler åtgärder som inte är tillåtna, till exempel att anlägga bryggor, sätta upp staket, schakta, spränga eller fälla träd.

Ekonomibyggnader och anordningar som behövs för jordbruk, fiske, skogsbruk eller renskötsel är undantagna från förbudet, om de måste ligga inom strandskyddat område för sin funktions skull. Kontakta din kommun om du vill veta mer om vad som är tillåtet inom strandskyddade områden.

Källa: Boverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Landsbygdsriksdagen 2018

Mer i ämnet