Moderaternas miljöpolitiske talesperson, riksdagsledamoten Maria Malmer Stenergard, anser att (S) bytt fot i frågan om strandskydd. Foto: Moderaterna

Moderaterna: ”S har bytt fot om strandskyddet”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna har bytt fot i frågan om strandskydd. Det anser Moderaternas miljöpolitiske talesperson Maria Malmer Stenergard efter Socialdemokraternas vallöfte på Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik.

– Det är välkommet att S nu har bytt fot. Så sent som i februari 2017 var de emot en reformering av strandskyddet, som en riksdagsmajoritet då krävde, efter initiativ från alliansen, meddelar Maria Malmer Stenergard (M).

Moderaterna vill lämna över frågan om strandskydd till kommunerna. I stället för generella regler som gäller överallt, bör kommunerna kunna få peka ut var det ska gälla, anser hon.

Landsbygdsriksdagen 2018

– Strandnära lägen är en stor tillgång för många landsbygdskommuner, som i större utsträckning måste få dra nytta av de värdena.

Så funkar strandskyddet

Strandskyddet är ett generellt skydd som gäller i hela landet.

Det gäller vid alla kuster, sjöar och vattendrag. Det skyddade området är normalt 100 meter från strandkanten, både på land och i vattenområdet.

Länsstyrelsen kan utöka strandskyddet upp till 300 meter, om det behövs för att säkerställa något av strandskyddets syften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landsbygdsriksdagen 2018

Mer i ämnet