Sindre Skansen och Julia Löf från föreningen Unga på landsbygden satte under fredagskvällen upp sitt manifest inne på toaletterna i Fjällräven Center i Örnsköldsvik där landsbygdsriksdagen pågår. Foto: Stina Nilss

Kulturell toalettkupp på landsbygdsriksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen ”Unga på landsbygden” räknar med att även partiledare behöver gå på toaletten ibland. Så de tapetserar toalettdörrarna i Fjällräven Center med sitt manifest för att nå ut med budskapet.

I helgen arrangerar riksorganisationen ”Hela Sverige ska leva” sin landsbygdsriksdag i Örnsköldsvik med 700 deltagare. De flesta partiledarna, inklusive statsminister Stfean Löfven, finns på plats och för att föra fram sina åsikter väljer föreningen ”Unga på landsbygden” en något ovanlig metod: de sätter upp sitt manifest på toalettdörrarna i Fjällräven Center.

– Vi har satt dem i ögonhöjd så de går inte att missa. Ett sjuttiotal måste vi ha satt upp i alla fall, säger Julia Löf efter aktionen på fredagskvällen.

Svårt med kultur på landsbygden

Julia är kassör i föreningen Unga på landsbygden som bildades 2014 och har cirka 40 medlemmar utspridda över hela landet. Tanken med toamanifestationen är att inspirera makthavarna till en kulturpolitik för hela landet.

Manifestet togs fram förra sommaren under en turné med en konstutställning och angriper centraliseringen av kulturinstitutioner och -utbildningar.

– Vi mötte många människor som vill skapa och uppleva kultur utanför storstäderna men det är svårt när man tvingas flytta för att gå konstutbildningar eller åka långt för att besöka någor av alla de statliga museer som ligger på rad i Stockholm. Vi vill ha bra förutsättningar för kulturliv i hela landet så då skrev vi ett manifest tillsammans, säger Julia Löf som tycker att landsbygdsriksdagen har fått en bra start.

Prisar grymmaste hålan

– Det är väldigt kul här, just nu är det dags för mingel med 700 personer. Tidigare i dag var jag med på en studieresa till Nätradalen, High Coast Art Valley, och såg bland annat konstverk och föreningslokalen i Drömme. Det var mycket vackert.

Under lördagen ska Julia Löf följa partiledardebatten och på kvällens bankett ska föreningen dela ut ett speciellt pris.

– Vi ska dela ut priset till ”Grymmaste hålan” för att visa att en håla inte behöver vara något negativt utan i stället kan vara en bra plats. I fjol gick det till Mellerud men i år vet jag inte än vilka som ska få det.

Här följer ett utdrag ur manifestet:

Vi är det som inte passar in i den urbana normen. Vi är platsen. Vi är konsten. Vi är den civila olydnaden. Vi är några av många.

Vi saknar

resurser, rättvisa, nätverk, samtalen, varandra, språket, att inte rörelserna rör på sig, det vi lämnat, där vi är, perspektiven, att få vara olönsamma, revolutionen, öppettider, sammanhang, lokaler, mötesplatser, konstutbildningar, fungerande institutioner, oss, kapital, finansiering, arrangörer, mod, fördomsfrihet, arbete utifrån att olika orter har olika kulturella bakgrunder.

Vi saknar ingenting och allt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Landsbygdsriksdagen 2018

Mer i ämnet