Alla partiordföranden utom Ebba Busch Thor (KD) fanns på plats när landsbygdsriksdagens huvudnummer partiledardebatten inleddes i Örnsköldsvik efter lunch på lördagen. Foto: Peter Nässén SVT

MP: Vind- och vattenkraften ska ge återbäring lokalt

Uppdaterad
Publicerad

Lagom till att landsbygdsriksdagens huvudnummer partiledardebatten inleddes i Örnsköldsvik klockan 13 på lördagen kom Miljöpartiet med ett utspel inför valrörelsen: områden med vind- och vattenkraft ska få möjlighet till återbäring av vinsterna.

Förslaget presenterades på plats i Örnsköldsvik av MPs språkrör Gustav Fridolin och bostadsminister Peter Eriksson.

Kärnan i förslaget är att fastighetsavgiften för vind- och vattenkraft ska gå tillbaka till de kommuner och regioner där den är lokaliserad.

Landsbygdsriksdagen 2018

– I den breda skatteöversyn som vi föreslår ska ske under nästa mandatperiod kommer vi att driva frågan, säger Gustav Fridolin till SVT.

Utgångspunkten är att Sverige senast år 2040 ska ha 100 procent förnybar elproduktion.

Möjlighet till delägande

En annan del av förslaget är att de som bor där vindkraftverk ska byggas ska erbjudas möjligheten till delägande genom köp av andelar i anläggningarna. Enligt partiet är det också ett sätt att skapa delaktighet i omställningsarbetet.

– Fler ska kunna vara en del av förändringen när Sverige blir ett land med 100 procent förnybar el. Därför borde privatpersoner få ett ekonomiskt incitament, utöver den uppenbara klimatvinsten, om det ska byggas vindkraft i närheten av där man bor, säger Lise Nordin, riksdagsledamot och Miljöpartiets energipolitiska talesperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landsbygdsriksdagen 2018

Mer i ämnet