Hör Spelberoendegruppens ordförande Omid Resvani Foto: SVT

Allt fler får allvarliga spelproblem

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer med allvarliga spelproblem har ökat med 50 procent de senaste tre åren.

Idag är 45 000 svenskar fast i spelmissbruk. På Spelberoendegruppen i Umeå märker man av ökningen.

– Spelandet får mycket allvarligare konsekvenser på kortare tid, säger Omid Resvani, ordförande Spelberoendegruppen.

En färsk rapport från Folkhälsomyndigheten visar att andelen svenskar med någon grad av spelproblem faktiskt minskat något de senaste åren, från sex till fyra procent. Men gruppen där spelandet blir riktigt problematiskt har ökat – rejält.  

Ser man till antalet personer med så pass allvarliga spelproblem att det kan handla om ett beroende har det skett en rejäl ökning. Den gruppen har ökat med 50 procent mellan 2015-2018 och enligt Folkhälsomyndighetens rapport än nu 45 000 svenskar fast i spelmissbruk. För ett decennium sedan var den siffran 24 000.

Allt fler kvinnor

Generellt sett så spelar män mer, men när det kommer till problemspelande så står kvinnorna för den största ökningen och utgör nu 64 procent av gruppen. 

Spelberoendegruppen är en riksorganisation som hjälper spelberoende och dess anhöriga. Organisationen har vuxit kraftigt de senaste åren och finns idag från Helsingborg i söder till Piteå i norr.

Snabbt utför

Omid Resvani är organisationens ordförande och menar att de märker av ökningen då många söker sig till Spelberoendegruppen. Han menar att den tekniska utvecklingen tillsammans med riktad marknadsföring gör att det går att spela var som helst, när som helst. Något som gör att det går att spela bort enorma summor väldigt snabbt.

– Det vi ser hos de vi kommer i kontakt med är spelandet får mycket allvarligare konsekvenser mycket snabbare nu än tidigare, säger han och fortsätter:

– Man kan spela när som helst, dygnet runt. Marknadsföringen är riktad och ett SMS-lån är bara några minuter bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.