Foto: SVT

Nils Seye Larsen fastnade i spelberoende – men tog sig loss

Uppdaterad
Publicerad

Nils Seye Larsens spelande började som ett roligt tidsfördriv – men ganska snabbt övergick det till ett spelberoende.

– Det gick fort, snart kretsade livet runt spelandet, säger han.

Nils Seye Larsen som är gruppledare för Miljöpartiet i Umeå hade en tuff tid i livet runt 2011. Då han inte mådde så bra började han spela – mest på skoj och för att fördriva tiden.  Rätt snabbt märkte han att han förändrades – från en rolig grej så blev det allvar och han blev allt mer introvert.

– Livet började kretsa mer kring spelandet och plötsligt blev spelandet det viktiga, de snabba vinsterna började vändas till förluster, säger han.

Han har ingen förklaring till varför just han fick spelproblem.

– Rent logiskt förstår jag ju hur idiotiskt det är, men ändå så spelade jag och det är det jag inte riktigt kan förstå.

Tappade livsglädjen

Nils upplevde att i takt med att spelandet ökade blev han allt mindre livsglad och beskriver det som att han nästan tappade livslusten helt.

– Då hände något, jag tänkte att det här är ju inte du Nils, du har ju alltid älskat livet och varit livsglad. Då fattade jag att jag är sjuk och insåg att jag behöver söka hjälp, säger han.

Sökte hjälp

Nils sökte hjälp hos Spelberoendegruppen för sitt spelande innan han drog på sig allt för stora skulder. Han beskriver lättnaden över att träffa andra med samma problem som viktig och frigörande. Han fick även viktiga verktyg för att ta sig loss från speldjävulens klor.

Idag är Nils spelfri. Han ser inga problem med erfarenheterna kring spelandet och sin roll som politiker. 

– Jag tillhör skaran som inte tror på felfria politiker, utan jag tror på folkliga politiker. Vi är inte skonade från missbruk utan det kan drabba vem som helst, jag tycker att det viktiga är att man har tagit tag i sin problematik. 

Hör hans berättelse i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.