Hör turisten Rune Andersson om varför han åker till Stekenjokk Foto: Viktor Lundmark/SVT

Allt fler turister letar sig till Stekenjokk: ”Det är underbart”

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 gör att många svenskar reser inom landets gränser i sommar. I Stekenjokk, på gränsen mellan Västerbotten och Jämtland, märker man av de ökande turistströmmarna.

I Stekenjokk ligger snön fortfarande kvar, trots att det är högsommar. Den speciella miljön lockar många turister som reser inom landets gränser i coronavirusets spår.

– Det ser bra ut. En liten ökning jämfört med ifjol än så länge. Det blir spännande att se när säsongen är slut hur den här annorlunda sommaren varit, säger Lotta Falk, turistinformatör i Gäddede.

Coronaviruset i Västerbotten

Tillträdesförbud

Men, turismen får också negativa konsekvenser. Bland annat finns ett tillträdesförbud vid vissa platser där sällsynta fågelarter häckar.

– Vi har haft mycket folk som vill åka skidor som vi fått tillrättavisa. Vi har även polisanmält några, säger Håkan Berglund, naturbevakare vid länsstyrelsen i Jämtland.

En av alla som tagit sig till Stekenjokk är Rune Andersson från Trelleborg. I klippet ovan kan du bland annat höra varför han åkt dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet