Foto: Robin Haldert/SCANPIX

Allt fler upptäcker vägglöss – saneringar ökar

Uppdaterad
Publicerad

Problemen med vägglöss fortsätter att öka. Under de senaste tre åren har antalet saneringar i landet ökat med hela 45 procent.

– Ökningen är markant, säger Jonas Sandström på Anticimex.

De är blodsugande, små som en äppelkärna och kan gå i dvala i upp till ett år. Under de senaste tre åren har antalet saneringar av vägglöss i Sverige ökat med 45 procent, enligt siffror från Anticimex.

Bara i Västerbotten har 60 bostäder sanerats hittills i år, fler än under hela förra året, enligt siffror från Länsförsäkringar. Och ökningen ser ut att hålla i sig.

– Ökningen är markant, och nu även hos villaägare. Tidigare har vi mest sanerat i flerfamiljshus, på hotell, vandrarhem och andra typer av tillfälliga boenden, säger Jonas Sandström på Anticimex i Umeå.

Kommer med bagaget

En förklaring till att vägglössen ökar är våra resvanor och att allt fler får med sig vägglöss hem i bagaget.

– Det räcker att du lagt resväskan på golvet i hotellrummet för att lusen ska kunna krypa in och följa med hem till Sverige, säger Fredrik Holmberg, som är byggskadechef hos Länsförsäkringar Västerbotten.

Enligt honom vet många inte hur en vägglus ser ut eller vad man ska leta efter. I klippet får du en snabb överblick – lär dig se tecknen.

Så slipper du vägglössen

• Var vaksam när du tar hem begagnade möbler

• Förvara aldrig din resväska öppen på golvet när du är ute och reser

• Ta inte in resväskan direkt när du kommer hem

• Tvätta kläder i 60 grader

• Lägg misstänkta föremål i frysen (-18 C) i en vecka.

Källa: Anticimex

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.