Foto: Anders Öhlund, SVT

Allvarliga problem på sjukhuset – skyddsombud larmar

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera larm om usel arbetsmiljö på universitetssjukhuset i Umeå kräver nu skyddsombudet att något görs.

– Personalen kan inte andas och har stora eksem på grund av sin arbetsplats, säger Cecilia Jakobsson.

Flera anställda har tvingats gå hem med akuta problem från sin arbetsplats på Norrlands universitetssjukhus. Både onkologen och andningsenheten har fått stänga sina lokaler och flytta personal sedan problemen blivit akuta. Vissa har haft svårt att andas.

– Vi tycker det är bra att man bygger om, men det får ju inte gå ut över personalens och patienternas hälsa.

Nu kräver de anställdas skyddsombud att något görs snabbt.

Tvingades stänga avdelningar akut

Under tisdagen fick personalen vid andningsenheten stänga och byta lokaler sedan många känt av en frän lukt. Personalen och en patient fick känningar i luftrören.

Idag hittades förklaringen.

– Det var en golvslipmaskin våningen under som gick varm. Vi stoppade arbetet direkt. Vi har ventilerat luften och anslutit slipmaskinen till ett eget utsug och satt in ett kolfilter, berättar Hans Johansson som är fastighetschef vid NUS.

Hälften av de anställda blev sjuka

Förra veckan tvingades även onkologen på sjukhuset stänga efter problem med luften. Där blev hälften av de anställda sjuka.

– Där har vi bytt ventilationsfilter. Vi har storstädat. Men inte riktigt hittat någon förklaring till problemen, säger Johansson.

Är sjukhuset säkert för personal och patienter idag?

– Det är absolut ett säkert sjukhus, säger Hans Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.