Vårdförbundets skyddsombud reagerar på hanteringen av saneringen på Norrlands universitetssjukhus. Foto: Privat.

Sanering väcker oro – gammal plast hänger i kulvertarna

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår stora saneringsarbeten på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Det handlar bland annat om asbestsaneringar. Personal och vårdförbundets huvudskyddsombud oroar sig nu för hur arbetet under och efter saneringen egentligen sköts.

Cecilia Jakobsson är ett av vårdförbundets huvudskyddsombud på Norrlands  universitetssjukhus. Hon och en kollega var under torsdagen nere i kulvertarna för att se hur det såg ut sedan medlemmar i vårdförbundet hört av sig och varit oroliga.

”Hänger gammal plast”

– Vi har fått både mejl och bilder från våra medlemmar kring hur det ser ut. Det hänger gammal plast som använts vid asbestsaneringarna och sådana hus som man bygger när man sanerar står kvar vidöppna. Det skapar ju en oro för oss att asbest ska komma i luften där personal som rör sig dygnets alla timmar alla dagar om året, säger Cecilia Jakobsson.

”Ingen anledning att oroa sig”

– Det kan vara så att det står kvar för att man helt enkelt inte hunnit ta bort det, men det finns ingen anledning att oroa sig för att man ska exponeras för asbestfibrer, säger landstingets projektchef Malin Viklands.

Hon berättat att all asbestsanering följer strikta regler och riktlinjer och att alla saneringar som görs kontrolleras noggrant av såväl arbetsmiljöverket och landstinget som fackförbundet byggnads.

Haft informatonsträffar

Kan ni göra något bättre för att personalen inte ska känna oro?

– Vi har haft en del informationsträffar och vi har skrivit i våra veckobrev om hur vi hanterar asbest men jag tror vi ska titta på om vi kan göra fler informationsinsatser, säger Malin Viklands.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ombyggnationer på NUS

Mer i ämnet