Foto: SVT

Älskad av många – trots det kan Sagateatern stå tom

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1958 har det varit verksamhet i Sagateatern, först som biografen Saga och sedan 1994 har det varit teater i lokalerna. Men lokalerna är gamla, de anses inte så värda att bevara att de är k-märkta och HSB som äger huset vill riva och bygga bostäder.

Men processen drar ut på tiden, på grund av ett överklagande som rör ett hotellbygge ovanför Parketten i samma kvarter. Hur HSB kan utforma sitt hus är nämligen beronde på hur hotellet utformas. Fasaden på Saga ska bevaras, i övrigt är det oklart vad som ersätter teatern, men kommunen önskar en liknande funktion som nu, fast det kan lika väl bli affär.

– En affärslokal är sannolikt okej att bygga där, säger Tomas Strömberg, planchef på Umeå kommun.

Risk för lokalbrist även för amatörer

Umeå teaterförening är de som har administrerat och hyrt ut Sagateatern åt proffs och amatörer.

– Vi är en arrangerande förening, säger Anna Cedergren, chef på teaterföreningen. Vi har bara tagit hand om Saga när ingen annan velat det.

Nu är hon orolig för att det blir lokalbrist i Umeå. Problemet med lokalbrist för proffsen är känd sen länge, nu är hon rädd att amatörföreningar med dålig ekonomi ska ha svårt att hitta billiga lokaler.

– Det är en väldigt billig lokal som försvinner, säger hon.

Att det är lokalbrist har Umeås universitets spexare märkt av. De var på Sagateatern fram till och med 2014, efter det har de varit på Idun och Vävenscenen. Nu har de bokat båda scenerna fram till och med 2018. 

En annan skillnad för dem är att de hade obegränsad tillgång till Sagateatern när de spelade där, de kunde vara där dygnet runt. Det kan de inte på Idun eller Vävenscenen, så den sociala aspekten med spexen blir lidande.

– Tanken med spexen är att du ska kunna umgås med alla i produktionen. Det var lättare på Saga, säger Tina Vesterlund, som är producent för medicinarspexet.

Få utnyttjade Sagateatern

Från Umeå kommuns sida är lokalbristen för proffsen känd, även om nya Vävenscenen byggdes för att ersätta Sagateatern. För amatörerna gör kommunen en inventering just nu för att hitta billigare scener, men de intresserade föreningarna som behöver Saga tycks vara färre än kommunen trodde.

– Vi var förvånade över hur få det var som faktiskt nyttjade Sagateatern, säger kulturnämndens ordförande Tomas Wennström (S) .

Enligt Umeå teaterförenings egen statistik var teatern uthyrd till ideella föreningar vid 12 tillfällen under 2015, vid 53 tillfällen 2014 och vid 60 tillfällen under 2013.

Men Tomas Wennström anser inte att Umeå kommun har något ansvar att driva Sagateatern vidare, även om den kan komma att stå tom i flera år framöver, på grund av att ett nybygge drar ut på tiden.  

– Det är upp till hyresvärden eller någon annan arrangör, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.