Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Medicinskt ansvarige: ”Hoppas att befolkningen inte åker till fjällen över påsk” Visa alla (2)
Visa alla (2)

Ambulanshelikopter anpassas mot coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad
Region Västerbottens ambulanshelikopter har förstärkts på grund av coronaviruset. Och det kan behövas eftersom den stundande påskveckan även i vanliga fall är en vecka med hög belastning för helikoptern.

Personalen har packat mer utrustning och regionen har också säkrat arbetsmiljön för piloterna. Men i stort sett arbetar man än så länge precis som innan pandemin. En sak som dock är ny är kommunikationen mellan helikopterpersonalen och larmcentralen.

– Den största skillnaden är att när SOS tar emot samtal så frågar de om det finns riskfaktorer som rör patienten och om det kan vara en misstänkt eller bekräftad Covid-19 patient. Skulle det vara så har vi en särskild handlingsplan som vi följer med visir, munskydd, engångsrock och handskar, berättar Patrick Brandenstein, medicinskt ansvarig  för ambulanssjukvården för Region Västerbotten.

Den stundande påskveckan brukar innebära mer jobb för helikopterpersonalen men Patrick Brandenstein säger att helikopterverksamheten kör på som vanligt under påsklovet. Han hoppas också att folk följer rekommendationerna att inte åka till fjällen i påsk.

Hör mer om förstärkningen av länets ambulanshelikopter i klippet ovan.

Läs mer om ambulanshelikoptern i Västerbotten.

Visa

Region Västerbottens ambulanshelikopter är placerad i Lycksele. En vanlig dag arbetar två piloter och en medicinsk besättning på två personer, varav en specialistläkare för intensivvård och en specialistsjuksköterska i intensivvård. Sammanlagt finns en arbetsstyrka på 16 personer. Helikoptern finns tillgänglig alla dagar och nätter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer