Åmselemördaren på fri fot

Publicerad

Trippelmördaren Nikita Joakim Foughantine, tidigare känd som Juha Valjakkala, har släppts på fri fot.

Det finländska Brottspåföljdsverket meddelar att Foughantine har försatts i övervakad frihet på prov för att träna sig att leva i det civila.

Frigivningen gäller till 1 juli då han friges villkorligt, enligt ett beslut av Helsingfors hovrätt.

Det var natten till den 3 juli 1988 som Fouganthine/Valjakkala och hans flickvän försökte stjäla en cykel vid ett hus i Åmsele.

Pappan i huset och en 15-årig son gick ut för att hämta cykeln men dödades av paret. När mamman i huset gick ut för att leta efter mannen och sonen dödades också hon.

Dömdes till livstids fängelse
De tre hittades på morgonen och en veckolång jakt genom hela Sverige inleddes på Fouganthine/Valjakkala och hans flickvän.

De greps på ett tåg i Danmark. I februari 1989 dömdes Valjakkala till livstids fängelse för morden. Flickvännen dömdes till två års fängelse för medhjälp till misshandel.

Fouganthine/Valjakkala har alltså suttit i fängelse i drygt 20 år. Valjakkala har under sin tid i fängelset även rymt vid ett flertal tillfällen.

Obehag men inte rädsla i Åmsele
– Det kanske finns ett obehag men rädslan är inte så stor längre, kommenterar kyrkoherden i Åmsele, Marie-Louise Marsjögård, beskedet om att Juha Valjakkala/Foughantine släppts.

Att han skulle släppas har aviserats flera gånger under senare tid och Marsjögård menar att det är dags för honom att komma ut i verkligheten.

Justitieminister Beatrice Ask har inte kommenterat frisläppandet ännu. När frågan om benådning väcktes 2006 var hon kritisk och sade att den svenska inställningen var att Valjakkala/Foughantine inte skulle släppas

Benådningen väckte stor uppståndelse
I slutet av förra året beslöt Helsingfors hovrätt att benåda Foughantine. Västerbottensnytt besökte Åmsele samma dag, 3 december, och beslutet väckte stor uppståndelse.

Kyrkvaktmästare Dan-Axel Karlsson var med när kropparna hittades på kyrkogården i Åmsele.

– Det är inte bra att han benådas. Men vad ska man göra. Jag vet inte hur folk här kommer att reagera, det blir nog väldigt individuellt, sade Karlsson.

Lennart Åström, pensionerad polis i Umeå, var en av de som var djupast inblandad i arbetet med att lösa Åmselemorden. Han ägnade ett år av sin tid som polis åt att utreda händelsen i Åmsele. När benådningen blev känd kom det inte som en överraskning för Åström.

– Det var makabert. Tanken att man kan skjuta ihjäl två personer och skära ihjäl en tredje för en simpel cykelstöld är ofattbart.

Åström menar att det är rätt att Valjakkala friges efter att ha sonat sina brott med 19 år i fängelset. Däremot tror han att Valjakkala kommer att begå nya brott.

– Det finns risk för återfall. Under en så lång tid i fängelset har han träffat många kriminella och han är ett aktat namn i dessa kretsar. Det är ett känt fenomen att den som suttit inne länge blir något av en idol.

SVT Västerbottensnytt/SVT Nyheter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.