När FMI får in en anmälan avgörs först huruvida det ska prövas eller inte. Därefter går den vidare till myndighetens disciplinnämnd som bedömer hur allvarigt ärendet är.
– Då kan det bli så att mäklaren får en varning och om det är riktigt allvarligt kan det leda till att mäklaren får sin registrering återkallad och inte längre får jobba inom yrket, säger Anders Astonsson, kommunikatör på FMI.
Kurvan har under flera år pekat uppåt och ifjol nådde den sin kulmen. Hittills i år ser antalet anmälningar inte ut att nå fjolårets notering, utan ligger på 381 stycken för det första halvåret 2019.
– Just nu ser vi ett litet trendbrott under första halvåret så vi får se var det här tar vägen någonstans när vi har facit för hela året, säger Astonsson.
Ta först kontakt med mäklaren
Vad kan man göra om man är missnöjd med sin mäklare?
– Det första man ska göra är att ta kontakt med mäklaren själv och försöka reda ut saken. Kommer man inte överens kan man sedan göra en anmälan till FMI som vi då kan ta ställning till, säger Astonsson.
– Har man dessutom lidit ekonomisk skada och har ett skadeståndsanspråk kan man dessutom anmäla mäklaren till Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd.
Hör mer om de vanligaste anledningarna till varför folk anmäler sina mäklare i klippet ovan.
Anmälningar utifrån var mäklaren är bosatt enligt fastighetsmäklarregistret:
Siffrorna gäller anmälningar inkomna 1 januari–31 augusti 2019.
Blekinge län 4
Dalarnas län 9
Gotlands län 3
Gävleborgs län 2
Hallands län 11
Jämtlands län 2
Jönköpings län 2
Kalmar län 2
Kronobergs län 3
Norrbottens län 7
Skåne län 51
Stockholms län 163
Södermanlands län 4
Uppsala län 8
Värmlands län 7
Västerbottens län 13
Västernorrlands län 5
Västmanlands län 12
Västra Götalands län 56
Örebro län 5
Östergötlands län 12
Totalt: 381
Källa: Fastighetsmäklarinspektionen