Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna-Lena Danielsson (S) Foto: SVT

S gick ut med glädjebesked om Lycksele BB – trots att inget var beslutat

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande oklart om Lycksele BB ska vara öppet eller inte hela sommaren. Socialdemokraten Anna-Lena Danielsson gick ut med ett besked på onsdagen om att det skulle vara öppet – trots att inget beslut fattats av ledningen.

– Det är värre att gå ut och säga att man ska stänga innan man vänt på alla stenar, tycker Anna-Lena Danielsson (S) som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Anna-Lena Danielsson (S) som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden menar att regionen inte skulle gått ut med stängningsbesked innan man undersökt alla möjliga vägar för att hålla förlossningen i Lycksele öppen hela sommaren. Detta eftersom beslutet drabbar många familjer med långa avstånd i inlandet.

Barnmorskeförbundet och Vårdförbundet i Västerbotten har under fredagen haft en risk- och konsekvensanalys tillsammans med ansvariga chefer på regionen. Facken menar att det lagda schemaförslaget för barnmorskorna bryter mot arbetsmiljölagen och att man av den anledningen bör stänga BB i Lycksele under tre veckor i sommar.

– Vi ska naturligtvis hålla oss till arbetsmiljölagar och arbetstider som är hållbara. Vi håller på att titta på schemat för att försöka lösa det här på bästa sätt i samförstånd med fackliga förbund under kommande vecka, säger Anna-Lena Danielsson (S).

Hör mer i videon ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet