Anställd på LVM-hem i Västerbotten sparkade klient – polisanmäls

Publicerad

När en anställd på ett LVM-hem i Västerbotten försökte hämta tillbaka en klient som avvikit utbröt tumult, där han sparkade klienten i magen.

Nu har personalansvarsnämnden polisanmält den anställda.

I november förra året avvek den kvinnliga klienten från en öppen avdelning på LVM-hemmet där hon vårdades. Den manliga anställda åkte ut för att leta efter henne och hittade snart kvinnan och hennes pojkvän inne i samhället.

Klienten ville dock inte följa med tillbaka, istället sprang hon tillsammans med pojkvännen ifrån den anställda. När han kom i kapp paret uppstod någon form av tumult. Enligt den anställda blev han slagen av klienten och försökte då skapa avstånd till henne genom att trycka bort henne med foten. Enligt klienten uppträdde den anställda hetsigt och trycksparkade henne i magen.

Vill få ärendet prövat i domstol

Institutionen har själva gjort en utredning men chefen på LVM-hemmet har anmält händelsen till Statens institutionsstyrelses personalansvarsnämnd för att få bedömning då ”det är ord mot ord” vad som kan ha inträffat.

Men de konstaterar att det är klarlagt att någon form av spark utdelats och att den anställde inte hade rätt att använda våld för att föra tillbaka klienten till LVM-hemmet. Nu polisanmäler personalansvarsnämnden den anställda, för att låta domstol bedöma om han kan hävda nödvärn i den aktuella situationen.

– Vi har ingen åsikt i detta utan vi har valt att lämna över materialet till personalansvarsnämnden så att de ska kunna göra en bedömning utifrån sin kunskap. Då litar jag på den att de tar ett bra beslut, säger LVM-chefen Anna Danielsson.

Medarbetaren är fortfarande anställd men inom en annan befattning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.