Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Finns ingen som är förvånad” – hör Pierre Klingstedt, ombudsman Byggnads, om händelsen och hur situationen är efter razzian. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Arbetare på batterifabriken i Skellefteå saknade arbetstillstånd – anställd på Northvolt åtalas

Uppdaterad
Publicerad

12 utländska personer som arbetat på batterifabriken i Skellefteå saknade arbetstillstånd och hade inte rätt att vistas i Sverige. Nu åtalas en person som haft personalansvar på Northvolt för brott mot utlänningslagen.

Det var under 2021 som 12 personer från utlandet arbetade åt underleverantörer till Northvolt. Personerna saknade giltiga arbetstillstånd.

Fackförbundet Byggnads upptäckte under en rundvandring ett antal indiska arbetare som saknades i systemet.

Batterifabriken Northvolt

– Vi var väldigt misstänksamma på att de inte hade papprena i ordning. Vi har påtalat det för Northvolt flera gånger men det togs aldrig på allvar, säger Pierre Klingstedt, ombudsman Byggnads.

Under en razzia som polisen gjorde på Northvolt påträffades också personerna på företaget.

”Medverkat aktivt i utredningen”

Den åtalade personen och Northvolt nekar till brott.

– Eftersom byggbranschen har strukturella problem med oseriösa aktörer har vi arbetat kontinuerligt tillsammans med fackförbund och berörda myndigheter för att hålla oseriösa aktörer borta från byggarbetsplatsen, och även medverkat aktivt i denna utredning för att redovisa våra egna granskningar och revidera om det finns förbättringsområden i våra egna kontrollprocesser, skriver Anders Thor, kommunikationschef på Northvolt, i ett mejl till SVT.

Åklagarmyndigheten vill att Northvolt ska betala en avgift på 618 000 kronor för att det brutit mot utlänningslagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet