Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Linda Dehlin, avdelningschef för vård och omsorg, om det pressade läget. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Smittspridning inom Skellefteås vård och omsorg – tvingas prioritera

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett ansträngt läge på Skellefteås vård och omsorgsboenden. Personalbrist och smittspridning av covid-19 gör att verksamheten nu tvingas prioritera insatser. Man vädjar till anhöriga om hjälp.

– I detta läge är det oerhört värdefullt, säger Linda Dehlin, avdelningschef för vård och omsorg.

I nuläget försöker Skellefteå kommun säkerställa att de allra viktigaste omvårdnadsinsatserna genomförs, så som mat och medicin. Städning, tvätt och handling är tjänster de tvingas dra ner på eller ställa in.

– I detta läge är det oerhört värdefullt om anhöriga och närstående till individer som får hemtjänst kan ta ett ökat ansvar, säger Linda Dehlin.

Tvingas jobba övertid

Bemanningsläget är skört då det är brist på vikarier och många vakanta tjänster. Detta i kombination med att smittspridningen ökar har gjort situationen otroligt tuff. I centrala Skellefteå är personalbristen extra svår och många tvingas jobba övertid.

– Vi måste omfördela medarbetare och många behöver tyvärr jobba övertid, säger Linda Dehlin.

Ökning av covid-19

Smittspridningen av covid-19 ökar i Västerbotten. Sedan förra veckan har antalet fall med konstaterad covid ökat kraftigt och covidsmitta har tagit sig in på några av kommunens vård- och omsorgsboenden.

Något som försvårar både omsorgen av brukarna och bemanningen.

– Även sjukvården har det riktigt svårt nu. Vi behöver lösa vården tillsammans och därför har vi dagliga avstämningar för att allt ska bli så bra som möjligt, säger Linda Dehlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.