Trots att Folkbladet minskar i upplaga är man positiva då den digitala ökningen är stor. Foto: SVT

Folkbladet minskar i upplaga: ”Är ingen dödsdom”

Uppdaterad
Publicerad

Trenden fortsätter bland de flesta dagstidningarna – allt färre prenumererar på en papperstidning. I Västerbotten finns både de som följer trenden – men också en tidning som bryter mot den. 

Det är TS Mediefakta som presenterat upplagesiffrorna för år 2018. För tidningen Folkbladet fortsätter tappet, man minskar med 800 pappersprenumeranter förra året. Men Folkbladets ansvarige utgivare Erik Isberg ser också en positiv utveckling.

– Det här är ingen dödsdom. Vi ökar digitalt, vi har en ökning på 50 procent från 2017 till 2018. Det gäller att få folk att prenumerera digitalt. Vi är vana att kämpa och jag tycker att vi gör ett bra jobb, säger Erik Isberg.

Även Västerbottens-Kuriren minskar i pappersupplaga och backar med 400 exemplar, men ökar samtidigt digitalt.

Norran går mot trenden

Men så finns det en tidning i Västerbotten som går mot trenden och faktiskt ökar sin pappersupplaga. Det handlar om tidningen Norran som fick 600 nya betalande kunder förra året.

– Att Norran ökar inger hopp. Västerbottningarna har ett sug efter lokala nyheter och vi kommer att fortsätta jobba på, säger Folkbladets Erik Isberg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.