Antalet klamydiafall fortsätter att öka: Klamydiadetektiver spårar smittbärare

Uppdaterad
Publicerad

Antalet klamydiainfektioner i Västerbotten har fördubblats under 2000-talet, och fortsätter öka starkt främst bland ungdomar. Men ökningen skulle vara ännu större om inte klamydiadetektiverna jobbade med att spåra smittspridarna.

Klamydia är en sexuellt överförd sjukdom och omfattas av smittskyddslagen. Det innebär att den som smittats måste tala om vilka han eller hon haft samlag med. Och att hitta dessa – ibland högst tillfälliga sexpartners – det är klamydiadetektivens jobb.

På hud- och STD-kliniken på Norrlands universitetssjukhus är Kerstin-Granberg Lundgren en av dessa ”detektiver”. Hon är kurator och har länge arbetat med att spåra personer som misstänks vara smittade. Och trots att man kanske bara vet ett förnamn kan man med olika medel hitta den man tror bär smittan. Det kan vara frågor om ålder eller bostadsområdet man var i.

– Och de kanske har en kompis som vet vem det här är, och till slut så har vi så pass mycket uppgifter att vi kan säkert finna igen den här personen, säger hon.

1 000 nya fall i länet

Klamydia ökar stadigt i Västerbotten. I år pekar prognosen mot omkring 1 000 nya fall. Men mer än hälften av de drabbade får inga symptom.

– Det gäller ju att de går iväg snabbt och testar sig, och kommer sedan ett provsvar att de har en infektion kommer ju nästa steg, smittspårningen runt de själva, säger Kerstin-Granberg Lundgren.

Sommaren med värme, resor och fester är högsäsong för smittspridning. Skräckscenariot är att ännu farligare sjukdomar får fäste.

– Får vi in hiv i ungdomsgruppen... det tycker jag skulle vara förskräckligt hemskt, säger hon.

Bästa sättet att skydda sig emot smitta och samtidigt ha sex är kondom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.